Szekszárdi borvidék
Területe:
Magyarország déli részén, a Mecsek hegységtől ÉK-i irányban, a Szekszárdi-dombságon
és a Geresendi-dombság északi részén helyezkedik el. Dombvonulatok, fennsíkok,
völgykatlanok által változatossá tett táj, Szekszárdtól északnyugatra
Zomba, illetve délre egészen Báta vonaláig. A Szekszárdi Borvidék szőlőtermesztésre
alkalmas területe 2255ha, ebből termő 2093ha (1565ha kék szőlő, 516ha fehér
szőlő).
A Szekszárdi borvidékre és közvetlen környékére a nagy formagazdagság
jellemző. A szelíd dombvonulatokat a csalogató völgyek, amőbaszerű völgykatlanok
teszik változatossá, amelyek a szőlő fejlődéséhez, éréséhez különleges
mikroklímát adnak. Minden bizonnyal ez is közrejátszott a nevezetesebb dűlők,
völgyek elnevezésében, mint például a Csatár, Remete, Parászta, Csótányi,
Porkoláb, Iván, Fatai, Bence, Nagymihályi, Bakta, Előhegy, Burtina, Palánk,
Bödő, Tökös, Cinka és Gesztenyés. Legismertebb fekvései: Parászta,
Porkoláb-völgy, Iván-völgy, Bakta, Csatár, Remete, Nagymihányi és
Bartina.
A meredek, eróziós völgyekkel, vízmosásokkal rendkívül erősen tagolt szőlőhegyek
D-i és K-i lejtője adják a legmagasabb minőségű borokat.
Klíma:
Éghajlata dunántúlias, a tavaszi és az őszi fagyok ritkán tesznek kárt az
ültetvényekben, nyarai melegek, helyenként száraz években az aszály károsít.
Talaj:
Nagyobb részt lösz és vályogtalajok, pleisztocén homok, kisebb részben pannonhomokkal kevert lösz.
Ajánlott fajták:
Chardonnay, Olaszrizling, Pinot blanc, Rajnai rizling, Rizlingszilváni,
Sauvignon, Szürkebarát, Tramini, Zöld veltelini, Cabernet franc, Cabernet
sauvignon, Kadarka, Kékfrankos, Merlot, Pinot noir, Zweigelt.
Kiegészítő fajták:
Cserszegi fűszeres, Királyleányka, Leányka, Ottonel muskotály, Zenit,
Blauburger, Portugieser (Kékoportó), Bíbor kadarka.
Ültetvényes fajták:
Zala gyöngye, Zöld szilváni, Bianca, Lakhegyi mézes, Magyar frankos,
Alicante Bouschet, Cs 2., Medina, Turán, Zefír, Ezerfürtű.
Termesztett szőlőfajták:
A szekszárdi borászat igazi "műfaja" a vörösbor. A külföldön
is népszerű, testes szekszárdi vörösborok jellegzetes savtartalmát - a hiányzó
talajfeltételek ellenére - a termesztett vörösborszőlő fajták természetes
csersavtartalma és a hosszú, héjon történő erjesztés biztosítja.
Tipikus vörös borszőlőfajták a cabernet sauvignon, cabernet franc, kékfrankos,
merlot, ritkábban a zweigelt és az oportó. A testes, tüzes, alkoholban és
tanninban gazdag - szinte feketébe hajló - vörösborok mellett az utóbbi évtizedben
Szekszárdon is megjelent a könnyebb, üde, de azért magas alkoholtartalmú
rozé is.
Említést kell tennünk a kadarkáról, arról a szőlőfajtáról, amely
Szekszárdot egykor oly híressé tette egy gyönyörű, rubinszínű, különleges
illatú, gyenge savú bor.
A testes, erős, magas alkoholtartalmú szekszárdi bikavér valójában egy
"cuvée", amelyet 2-3 vörösbor-szőlőfajta keverésével állítanak
elő. Az egyes termelők keverési receptjei ma is "titkosak". A
magyar bortörvény értelmében Szekszárd az egyetlen város, amely Eger
mellett a "bikavér" nevet használhatja. A névhasználat annál is
jogosabb, mivel a "bikavér" elnevezést előbb alkalmazták Szekszárdon
és csak valamivel később Egerben.
Borstílus:
Magas a vörösborok aránya, melyek számottevő sav- és tannin taralommal
rendelkeznek. A termőhelyi adottságoknak a köszönhetően a szőlő és a
borok is viszonylag korán érnek, a magasabb cserzőanyag-tartalommal rendelkező
fajták (cabernet, merlot) is kellően lesimult, érett struktúrát mutatnak már
1-2 éves korukban is. Savgazdagsága és különleges fűszeressége teszi
kiemelkedővé a kadarkát, mely fajta háziasításokban is jól érvényesül.
A szekszárdi bikavér összetételére vonatkozóan szabályozás egyelőre
nincsen, ezeknek a boroknak a gerincét általában a kékfrankos adja. A szekszárdi
bikavér szépségét nem robosztusságában, hanem a savak és az
alkoholtartalom jó arányában kell keresnünk. Sok termelő használ ma már
új, égetett kishordót borai ászkolásához. A fehérborokra leginkább a lágyság
jellemző, az egyre inkább tért hódító chardonnay gyakran új kishordós
erjesztés és érlelés után kerül palackozásra.
Történelem:
Valószínűleg a Vitis sylvestris természetes előfordulásáról már az ősember
is fogyasztott termést. A kelták szőlőtermesztése csak valószínűsíthető,
de a rómaiaké bizonyítható. Akkoriban a Szekszárd város helyén lévő római
települést Alisca-ának hívták. Találtak egy márvány szarkofágot, amin
mitológiai jelenetek és egy szőlőtő is látható. Feltételezik, hogy a szőlőtelepítő
Probus császár vörösborszőlő-fajtákat is termesztett itt.
A római kor után sok évszázadig nincsenek biztos adatok a helyi szőlőtermesztésről.
Az első biztosnak mindható adat az esztergomi káptalan által kiadott I. Béla
alapító oklevelét tartalmazó átirat, amely felsorolj a 1061-es adományokat.
Valószínű, hogy ekkoriban már csak fehérbort készítettek. Az egyházi
birtokokon magas szintű szőlőtermesztés folyt. Erről tanúskodik a szekszárdi
apátság 1267-ik évi oklevele is.
A törökök elől menekülő rácok hozták erre a borvidékre is a Kadarka
fajtát és a délszláv vörösborkultúrát. 1541-ben a törökök szandzsákszékhellyé
tették a várost de a bortermelés tovább folyt, sőt egyes szőlőterületeknek
mohamedán tulajdonosa volt.
A XVIII. század elején Mérey Mihály és az őt követő apátok azt a
kedvezményt adták a szőlőtermesztőknek, hogy csak tizeddel (kilenceddel nem
!) tartoznak. Ezek a lehetőségek a német telepeseket is vonzották, akik több
hullámban érkeztek a borvidékre. A helyi szőlőtermesztési, borkészítési
ismeretek az új telepesekével kiegészülve emelték borvidék szőlőkultúrájának
színvonalát.
A század közepén már általános a héjonerjesztés, és a bort pincében tárolják.
Ez a kereskedelem miatt különösen fontos. A bor ekkor már fontos megélhetési
forrás.
1828-ban még 37 fehér és 29 "fekete" szőlőfajtát termesztettek,
köztük 6 féle Kadarkát (még fehéret is). Húsz év múlva már csak néhány
uralkodó szőlőfajtát említenek. A trágyázást már ismerik de annak
helyes módját még nem ismerik, egyre több szőlőt karóznak.
A napóleoni háborúk hatására a bor keresett cikké válik. 1815 után
keresetcsökkenés áll be, de a jó vörös bornak mindig maradt piaca. A
francia borok ekkortól kezdik kiszorítani a hiányos kezeltségű magyar
borokat a piacról. Magda Pál még "aszú szőlő bort" is említ,
mint különlegességet.
A szekszárdi bor főleg a német nyelvterületen híresült el. A filoxéravész
itt is erős visszaesést okozott, szinte kopárrá váltak a régen zöldellő
szőlőhegyek. A Benedek szurdikban a XX. század elején szegények laktak
barlangban is.
Az utóbbi évtizedekig a későn érő, de időnként kiváló zamatú bort adó
Kadarka volt az uralkodó, újabban azonban a biztonságosabban termelhető Kékfrankos,
Cabernet, Merlot került túlsúlyba.