Balatonfelvidéki borvidék
Területe: 2 540 ha.
Klíma:
Éghajlata már nem mindenütt olyan kedvező (különösen a tótól távolabb
eső részein), mint a szomszédos Badacsonyi borvidéké. Termesztési
viszonyai általában a Badacsonyi borvidékhez hasonlóak.
Talaj:
A Badacsonyi borvidékhez hasonló, de annál még változatosabb: dolomiton
fekvő pannonagyagon, homokkőmálladékon, löszön és pleisztocén homoktakarón,
cerithiumos mészkőn, triászmészkövön, márgán, pannonhomokon, agyagon,
bazalttufa-keveréken kialakult rendzina, agyagbemosódásos barna erdőtalajok,
barnaföldek, csernozjom barna erdőtalajok, köves és földes kopárok.
Káli körzet:
Ajánlott fajták:
Olaszrizling, Chardonnay, Furmint, Tramini, Rizlingszilváni, Szürkebarát,
Zenit, Zöld veltelini, Portugieser (Kékoportó), Pinot noir, Zweigelt.
Kiegészítő fajták:
Kéknyelű, Cserszegi fűszeres, Juhfark, Ottonel muskotály, Rajnai rizling,
Sauvignon, Sárga muskotály, Cabernet franc, Cabernet sauvignon, Kékfrankos.
Ültetvényes fajták:
Ezerjó, Ezerfürtű, Hárslevelű, Jubileum 75., Királyleányka, Korai piros
veltelini, Leányka, Nektár, Zengő, Zeusz, Zöld szilváni, Budai.
Balatonederics-Lesencei körzet:
Ajánlott fajták:
Olaszrizling, Chardonnay, Tramini, Rizlingszilváni, Szürkebarát, Sauvignon,
Pinot blanc, Pinot noir, Kékfrankos.
Kiegészítő fajták:
Cserszegi fűszeres, Juhfark, Ottonel muskotály, Rajnai rizling, Zöld
veltelini, Zweigelt, Cabernet franc, Cabernet sauvignon.
Ültetvényes fajták:
Ezerjó, Ezerfürtű, Hárslevelű, Jubileum 75., Királyleányka, Korai piros
veltelini, Leányka, Nektár, Zengő, Zeusz, Zöld szilváni, Budai.
Cserszegi körzet:
Ajánlott fajták:
Olaszrizling, Chardonnay, Tramini, Rizlingszilváni, Szürkebarát, Cserszegi fűszeres,
Sauvignon.
Kiegészítő fajták:
Nektár, Zenit, Ottonel muskotály, Zweigelt, Portugieser (Kékoportó), Merlot, Kékfrankos.
Ültetvényes fajták:
Ezerjó, Ezerfürtű, Hárslevelű, Jubileum 75., Királyleányka, Korai piros
veltelini, Leányka, Zengő, Zeusz, Zöld szilváni, Budai.
Történelem:
Az egész Balaton környékén nem ritkák a római kor 2000 éves emlékei. Az
1300-as évek elején a veszprémi püspökségnek már kiterjedt szőlőbirtokai
voltak itt, de feltehetőleg már a kelták itt is termesztettek szőlőt.
Századokon át királyi birtokok és főúri szőlők, valamint kisnemesi szőlőbirtokok
hirdették ennek a területnek a kiváló borait. Már a középkorban Tirolba
és az Alpokon túlra, a délnémet térületekre szállítottak erről a területről
borokat. Az Esterházy család hercegi és grófi ága a környék legtöbb szőlővel
rendelkező birtokosa volt, uradalmaikban rendszeresen készttettek természetes
csemege-borokat. A XVIII. századi dézsmapincéjük még áll Szentbékkállán
a templom feletti területen.