Balatonfelvidéki borvidék

Területe: 2 540 ha.

Klíma:
Éghajlata már nem mindenütt olyan kedvező (különösen a tótól távolabb eső részein), mint a szomszédos Badacsonyi borvidéké. Termesztési viszonyai általában a Badacsonyi borvidékhez hasonlóak.

Talaj:
A Badacsonyi borvidékhez hasonló, de annál még változatosabb: dolomiton fekvő pannonagyagon, homokkőmálladékon, löszön és pleisztocén homoktakarón, cerithiumos mészkőn, triászmészkövön, márgán, pannonhomokon, agyagon, bazalttufa-keveréken kialakult rendzina, agyagbemosódásos barna erdőtalajok, barnaföldek, csernozjom barna erdőtalajok, köves és földes kopárok.

Káli körzet:
Ajánlott fajták:
Olaszrizling, Chardonnay, Furmint, Tramini, Rizlingszilváni, Szürkebarát, Zenit, Zöld veltelini, Portugieser (Kékoportó), Pinot noir, Zweigelt.
Kiegészítő fajták:
Kéknyelű, Cserszegi fűszeres, Juhfark, Ottonel muskotály, Rajnai rizling, Sauvignon, Sárga muskotály, Cabernet franc, Cabernet sauvignon, Kékfrankos.
Ültetvényes fajták:
Ezerjó, Ezerfürtű, Hárslevelű, Jubileum 75., Királyleányka, Korai piros veltelini, Leányka, Nektár, Zengő, Zeusz, Zöld szilváni, Budai.

Balatonederics-Lesencei körzet:
Ajánlott fajták:
Olaszrizling, Chardonnay, Tramini, Rizlingszilváni, Szürkebarát, Sauvignon, Pinot blanc, Pinot noir, Kékfrankos.
Kiegészítő fajták:
Cserszegi fűszeres, Juhfark, Ottonel muskotály, Rajnai rizling, Zöld veltelini, Zweigelt, Cabernet franc, Cabernet sauvignon.
Ültetvényes fajták:
Ezerjó, Ezerfürtű, Hárslevelű, Jubileum 75., Királyleányka, Korai piros veltelini, Leányka, Nektár, Zengő, Zeusz, Zöld szilváni, Budai.

Cserszegi körzet:
Ajánlott fajták:
Olaszrizling, Chardonnay, Tramini, Rizlingszilváni, Szürkebarát, Cserszegi fűszeres, Sauvignon.
Kiegészítő fajták:
Nektár, Zenit, Ottonel muskotály, Zweigelt, Portugieser (Kékoportó), Merlot, Kékfrankos.
Ültetvényes fajták:
Ezerjó, Ezerfürtű, Hárslevelű, Jubileum 75., Királyleányka, Korai piros veltelini, Leányka, Zengő, Zeusz, Zöld szilváni, Budai.

Történelem:
Az egész Balaton környékén nem ritkák a római kor 2000 éves emlékei. Az 1300-as évek elején a veszprémi püspökségnek már kiterjedt szőlőbirtokai voltak itt, de feltehetőleg már a kelták itt is termesztettek szőlőt.
Századokon át királyi birtokok és főúri szőlők, valamint kisnemesi szőlőbirtokok hirdették ennek a területnek a kiváló borait. Már a középkorban Tirolba és az Alpokon túlra, a délnémet térületekre szállítottak erről a területről borokat. Az Esterházy család hercegi és grófi ága a környék legtöbb szőlővel rendelkező birtokosa volt, uradalmaikban rendszeresen készttettek természetes csemege-borokat. A XVIII. századi dézsmapincéjük még áll Szentbékkállán a templom feletti területen.