Kék szőlők borai
Blauburger
Ausztriában a Portugieser (Kékoportó) és a Kékfrankos keresztezésével
hozták létre, hazánkban leginkább az egri borvidéken találkozhatunk vele.
Az Egri bikavér készítéséhez kiemelten ajánlott nyolc vörösborszőlő
egyike.
Színanyagban és extraktban gazdag, finom csersavtartalmú, fűszeres,
fajtajelleges illatú és zamatú, harmonikus ízű. Sokkal lágyabb a Kékfrankosnál,
ebben a tulajdonságban inkább a Kékoportóra hasonlít. Viszonylag gyorsan
fejlődik, már Márton napon (november 11.) forgalomba hozható újbor készíthető
belőle. Jó tulajdonságai miatt egyes termőhelyeken alkalmas lehet a Kékoportó
helyettesítésére.
Cabernet franc
Francia eredetű, az egyik legelterjedtebb szőlőfajta a világon. Hazánkban
Villány és Szekszárd egyaránt kitűnő termőterületei.
Illata szederre, zamata kökény-erdei szamóca-szilva illatokra vezethető
vissza, ám nem olyan intenzíven fűszeres, mint a Sauvignoné. Jó évjáratban
hallatlan ízmélységet ér el. Cukor- és savtartalma közepes.
Cabernet sauvignon
Francia eredetű világfajta, a vörösborok királya. Hazánkban a Villányi,
Szekszárdi, Egri, Dél-Balatoni és a Hajós-Bajai borvidéken terjedt el.
Sötét, illatos, jellegzetes zamatú, különleges minőségű, bársonyos,
cserzőanyagban gazdag bor. Illatában a fekete ribizli és a zöldpaprika,
valamint a csokoládé jegyeit fedezhetjük fel. Alkoholtartalma a testesség követelménye
miatt 12% alatt nem lehet. Fiatal korában gyakran kemény és élvezhetetlen. A
jó évjáratok nagyon hosszú idő alatt fejlődnek ki, ez Villányban legalább
10 év, Szekszárdon 5-6 év. Az új kishordós (barrique) érlelés még tartósabbá
teszi a bort, de néha nyújtja az érlelési időt is.
Fiatalon nehéz húsételekhez, éretten nemes vadhoz illik.
Kadarka
Származási helye Kis-Ázsia, legismertebb magyarországi termőhelye Szekszárd,
emellett megtalálható még a Hajós-Bajai, Balatonfüred-Csopaki, Kunsági,
valamint a Csongrádi borvidéken is.
Tanninban nem gazdag, ezért színe halványabb, viszont savai erőteljesek. Jó
évjáratban ízgazdagsága a fűszerességig terjed.
Kékfrankos (Nagyburgundi, Blaufränkisch, Lemberger, Gamé)
Közép-európai vörösborfajta, az Egri Bikavér legfontosabb összetevője.
Leginkább a Szekszárdi, Villányi, Soproni, Egri, valamint a Mátraaljai
borvidékre jellemző, de az ország egész területén megtalálható, ahol kékszőlőt
termelnek.
Színe még éretten is közelebb áll a bíborlilához, mint a melegebb vörösbor
színekhez. Illatában enyhén aszalt szilvára emlékeztető, testes, fanyar,
finom cserzőanyag-tartalmú, kissé savas ízhatású minőségi bor. Savai különösen
hűvösebb termőtájakon felettébb kemények lehetnek. Alacsony termésátlaggal
extraktban nagyon gazdag bor nyerhető, de akkor is egyszerű, ám megbízható,
kiváló minőségű bor marad.
Jól illik bármilyen hús, valamint vadételhez.
Kékmedoc
Bordeaux-ból származik, hazánkban az egri borvidéken, valamint elvétve Villányban
van jelen. Illatában a rózsára hasonlít. Minőségi száraz bor, melynek félédes
változata is lézetik.
Kékoportó
ld. Portugieser
Medina (Medea)
Magyar fajta, mely a Seyve Villard és a Kékmedoc keresztezésével jött létre.
Sötét színű, intenzíven illatos, vaníliára és szegfűszegre emlékeztető
aromájú, különösen fűszeres zamatú, kiváló vörösbor.
Medea (Medina)
ld. medina
Merlot
Francia eredetű fajta. A nagy kékszőlő-fajták egyike. Hazánkban a Soproni,
Egri, Hajós-Bajai, Villányi valamint a Dél-Balatoni borvidéken található
meg leginkább.
Általában mélyvörös színű, illata a málnára és rózsára emlékeztet.
Telt, bársonyos ízű, jellegzetes aromájú, száraz, minőségi bor. Jól
lekerekíti a Cabernet fajtákat, tehát kiváló társ a házasításhoz. Az utóbbi
években önmagában is egyre gyakrabban palackozzák.
Marhahúshoz, borjúhoz, vadhoz, bárányhoz és könnyebb, fiatalabb változatában
tengeri halhoz egyaránt fogyasztható.
Nagyburgundi
ld. Kékfrankos
Pinot noir (Kékburgundi)
Burgundifajta.
Szép, rubin színű bor. Általában finom, elegáns, magas tannintartalmú,
kitűnő zamatú, gyümölcsös. Fiatalon bogyós gyümölcsökre, eperre és
cseresznyére emlékeztető, illatos bor, palackban is sokáig fejlődik, szelídül,
érik. Ilyenkor illatában sokszor vadat, édesgyökeret és mohát lehet
felfedezni. Általános íz harmóniája meggy, málna, eper, szilva, lekvár,
cseresznye. Két-három éves érlelés után, kedvező esetben meggyre emlékeztető
illat- és zamatanyagok alakulnak ki benne. Csersavban nem túl gazdag. A kitűnő
minőségi burgundi borok akár húsz évig vagy még tovább is tárolhatók.
A Pinot noir jól illik szárnyashoz és bárányhúshoz.
Portugieser (Kékoportó)
Portugál, egyes szakemberek szerint viszont osztrák eredetű fajta. Hazánkban
az Egri, Villányi, Szekszárdi és nem utolsó sorban a Hajós-Bajai borvidéken
találkozhatunk vele leginkább.
Fajtajelleges, szép színű, finom csersavtartalmú. Értékeit csak meleg termőhelyen
mutatja meg, ilyenkor kellemesen lágy savakkal mutatkozik. Önmagában nem tartós,
10-20%-os Kékfrankossal házasítják. Erős hozamkorlátozás mellett újhordós
érlelésű változata meglepően szép bor.
Syrah (Shiraz)
Jó minőségű, kékes színárnyalatú, érlelésre alkalmas. Íz és
illat aromákban gazdag, testes, sokszor cassisra (fekete ribizkéből készült
francia likőr) és elgyújtott gyufa illatára emlékeztet. Összetett illatában
a rózsasziromtól a fahéjon át a csokoládéig, a bogyós gyümölcsöktől a
fűszerig sok-sok réteg felfedezhető. Érésének arányában pedig animális
illatjegyek is megjelennek. Kifejezetten testes bor, viszonylag magas tannin- és
savtartalommal. Minőségének csúcsát általában csak évek elteltével éri
el, s olyan fajta, amely szépen egészülhet ki a fás, barrikolt ízekkel.
Kitűnő itala a nehéz húsételeknek, mint például a marha- és bárányhús,
vadaknak, s a tyúkot kivéve a szárnyasnak is.
Shiraz
ld. Syrah
Turán
Magyar fajta, mely Egerben többszörös keresztezés eredményeként jött létre.
Évjárattól függetlenül nagyon mély színű, csersavtartalma magas,
tanninja finom bársonyos. Még késői szüret esetén is jól érezhető benne
a Kékmedoctól származó virág- vagy mézillat, ami sokak szerint a vörösboroktól
idegen. Érezhetően finom zamatát a Csaba gyöngyétől és a Kékmedoctól örökölte.
Harmonikus vagy lágy, gyors érésű, javítja a házasított vörösborok minőségét.
Zweigelt
Osztrák eredetű fajta, melyet a század elején a kékfrankos és a Szent Lőrinc
fajták kereszteződésével állították elő.
Jó minőségű, csersavban gazdag, harmonikus bor. Megfelelő hozamban jó
savakkal is bír, de hosszú érlelésre ritkán alkalmas.