Kék borszőlők

Blauburger
Ausztriában a Portugieser (Kékoportó) és a Kékfrankos keresztezésével hozták létre, hazánkban leginkább az egri borvidéken találkozhatunk vele.
Bőtermő, ám termőképessége kissé elmarad a Kékfrankosétól. A Kékfrankosnál erősebb, rendszerint 18 mustfok feletti cukortartalommal és harmonikus savtartalommal szüretelhető.

Cabernet franc
Francia eredetű, az egyik legelterjedtebb szőlőfajta a világon. Hazánkban Villány és Szekszárd egyaránt kitűnő termőterületei.
Későn érik. Fürtje is, bogyói is kicsinyek. Bogyóhéja vastag. Termőképessége közepes. Színanyagban gazdag.

Cabernet sauvignon
Francia eredetű világfajta, a vörösborok királya. Hazánkban a Villányi, Szekszárdi, Egri, Dél-Balatoni és a Hajós-Bajai borvidéken terjedt el.
Érési ideje szeptember vége. Fürtje kicsi, vállas, közepesen laza. Bogyója kicsi, vastag héjú, melyben nagy mennyiségű szinező- és cserzőanyag található.
Kiválóan alkalmas tölgyfahordóban való érlelésre.

Kadarka
Származási helye Kis-Ázsia, legismertebb magyarországi termőhelye Szekszárd, emellett megtalálható még a Hajós-Bajai, Balatonfüred-Csopaki, Kunsági, valamint a Csongrádi borvidéken is.
Október első felében érő, bőven termő fajta. Középnagy fürtökben hozza meg gyümölcsét.

Kékfrankos (Nagyburgundi, Blaufränkisch, Lemberger, Gamé)
Közép-európai vörösborfajta - az egyik legelterjedtebb sötét szőlőfajta Ausztriában - az Egri Bikavér legfontosabb összetevője. Leginkább a Szekszárdi, Villányi, Soproni, Egri, valamint a Mátraaljai borvidékre jellemző, de az ország egész területén megtalálható, ahol kékszőlőt termelnek.
Fürtje középnagy, vállas, olykor ágas, közepesen tömött. Magas szőlőcukor tartalom jellemzi.

Kékmedoc
Bordeaux-ból származik, hazánkban az egri borvidéken, valamint elvétve Villányban van jelen. Nehéz termeszteni.

Kékoportó
ld. Portugieser

Medina (Medea)
Magyar fajta, mely a Seyve Villard és a Kékmedoc keresztezésével jött létre.
Korai érésű (szeptember első fele), bőven termő fajta. Fürtje középnagy (120g átlagtömegű), vállas, tömött. Bogyója kicsi gömbölyű, nem mintázott, hamvas. Húsa puha, leves. Íze közömbös, héja vékony.

Medea (Medina)
ld. medina

Merlot
Francia eredetű fajta. A nagy kékszőlő-fajták egyike. Hazánkban a Soproni, Egri, Hajós-Bajai, Villányi valamint a Dél-Balatoni borvidéken található meg leginkább.
Gyümölcsét gazdagon hozza. Fürtje kicsi, vállas, laza. Bogyója nagy, vékony héjú. Illata sokszor az érett szilvát idézi.

Nagyburgundi
ld. Kékfrankos

Pinot noir (Kékburgundi)
Burgundifajta. Hűvösebb vidékeken is megterem.
Korán érő borszőlőfajta. Fürtje tömör, bogyója vékony héjú.

Portugieser (Kékoportó)
Portugál, egyes szakemberek szerint viszont osztrák eredetű fajta. Hazánkban az Egri, Villányi, Szekszárdi és nem utolsó sorban a Hajós-Bajai borvidéken találkozhatunk vele leginkább.
Fürtje középnagy, vállas, közepesen tömött.

Syrah (Shiraz)
Viszonylag bőven termő fajta. Nagy mennyiségben tartalmaz színező- és cserzőanyagokat, ezért alkalmas tölgyfahordóban való érlelésre, de csak a legjobb minőséget ajánlatos új barrique-ba helyezni.

Shiraz
ld. Syrah

Turán
Magyar fajta, mely Egerben többszörös keresztezés eredményeként jött létre.
Korai érésű (általában szeptember első napjaiban elkezdődik a szürete), legfeljebb közepes termőképességű. Fürtje közepes méretű. A tőkén hagyva bogyója gyorsan töpped, így akár 23-25 mustfokra is beérik.

Zweigelt
Osztrák eredetű fajta, melyet a század elején a kékfrankos és a Szent Lőrinc fajták kereszteződésével állították elő. Hazánkban a Soproni, Mátraaljai, Csongrádi, valamint a Szekszárdi borvidéken üdvözölhetjük.
Fürtje középnagy, vagy nagy, vállas, meglehetősen tömött.